Vappupuhe piirin puheenjohtaja Ville Rautiaiselta

Ajankohtaista

Hyvät kuulijat (lukijat),

 

Tänään on vapunpäivä, pikkuhiljaa, kuin varkain, hiipineen kevään kohokohtia ja päivä, joka lupaa kesän saapuvan. Tänään on päivä, joka toistuu kalenterissa vuodesta toiseen aina niin perinteisen lempeänä yhdessäolon juhlapäivänä. Päivänä, jolloin kokoonnumme toreille ja puistoihin nauttimaan toistemme seurasta ja auringosta, joka pitkän talven jälkeen lupaa keväisellä loisteellaan helliä meitä kesällä – ikään kuin korvauksena niistä tummista talvipäivistä.

 

Silti, juuri tänään, elämme erittäin poikkeuksellisia aikoja. Tänään emme ole koolla isoin joukoin toreilla ja puistoissa. Elinpiirimme on kaventunut monilla kodin ja pihapiirin läheisyyteen. Kevättämme on varjostanut huoli pandemiasta. Pelko läheistemme ja omasta terveydestä, huoli isovanhempiemme ja iäkkäiden läheistemme voinnista, aivan kuten myös kaikkein nuorimpiemme tilasta.

 

Uskon, että valo voittaa aina varjon. Kansainvälinen pandemia päättyy aikanaan ja me palaamme arjen uomaan. Olenkin niin kovin onnellinen maamme hallituksen toimiin näinä aikoina. Marinin hallitus suhtautui kriisiin heti alkuun vakavasti ja kaikki toimet ovat johdonmukaisia, perusteltuja ja perustuslakimme mukaisia. Hallitus ei lähtenyt kriisin vähättelyn tiellä, vaan nojaa toimintansa asiantuntijoiden tietoon. Juuri tällaisella hetkellä tarvitsemme vakaata ja uskottavaa johtajuutta. Tätä meillä on tarjonnut pääministerimme, Sanna Marinin, johtama hallitus.

 

Näen, että juuri tällainen tilanne on omiaan herättelemään meitä ajattelemaan globaalisti. Ehkäpä hieman yllättäen, juuri nyt kun olemme normaalia kapeamman elinpiirin rajaamia, on ajattelumme oltava Impivaaran ulkopuolista. Suomi on aktiivisesti mukana eurooppalaisessa rintamassa koronan aiheuttaman talouskriisin ratkaisussa.

 

Nyt on tullut aika miettiä kansainvälisen talousjärjestelmän pelisääntöjä uusiksi ja korjata sen epäkohtia. Finanssikriisin aikaisia virheitä ei ole varaa toistaa, vaan nyt on aika etsiä luovia ratkaisuja entistä reilumman ja kestävämmän talousjärjestelmän luomiseen. Tätä hetkeä ei kannata hukata nyt sisäänpäin kääntyneellä ajattelulla. Nyt tarvitaan laajoja hartioita ja vastuunkastoa, reilua ja heikommat mukana pitävää elvyttävää talouspolitiikkaa – ei populistista sivustahuutelua vailla vastauksia.

 

Hyvät ystävät,

 

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” Nämä presidentti Mauno Koiviston sanat ovat kaikuneet sisälläni usein tämän kevään aikana. Tiedän, että sivistyksen valo, joka presidentti Koivistosta loisti, kätki sisälleen jotain ajatonta viisautta – ikuisuutta. Myrskyjä tulee, mutta aina ne myös päättyvät.

 

Arki koittaa vielä ja arjen myötä normaalin elämämme jälleenrakennus. Tulevaisuus on horisontissa. Tämä tulevaisuus tarvitsee tekijänsä. Hyvä valtakunnallinen hallitustyöskentely tarvitsee tuekseen maakuntaan hyviä päättäjiä. Juuri heitä, jotka pitävät heikommista puolta olipa meneillään kriisi taikka kasvukausi. Keski-Suomi tarvitsee SDP:tä!

 

Vuoden päästä tähän aikaan on meillä Keski-Suomessa jo valittu uudet valtuutetut kaupunkiemme ja kuntiemme valtuustoon. Nämä vaalit meidän tulee voittaa. Ja ne voitetaan! Jo nyt maakuntamme demariryhmät ovat pitäneet huolta, että koronan aiheuttama karanteeni ei lisää eriarvoisuutta perheissä monin tavoin. Yksi konkreettinen keino on ollut varmistaa puuttuvan kouluruokailun korvaaminen maksusitoumuksin ja vastaavin menetelmin. Juuri tällaisia selkeitä heikoimmista huolta pitäviä toimia nyt tarvitaan.

 

Yksiselitteinen viestini tänä vappuna onkin: kaikki mukaan! Yhdessä selviämme nykyisistä haasteista ja rakennamme tulevaisuutta. Nykyisille valtuutetuille toivotan rohkeutta ja voimia lähiaikojen haastavissa päätöksissä. Vastuunkanto on raskasta, mutta tämä kevät on näyttänyt sen, että sitä myös arvostetaan.

 

SDP:n politiikasta, tasa-arvoisen, kestävän ja oikeudenmukaisen Suomen rakentamisesta, kiinnostuneille heitän haasteen: harkitse kuntavaaleihin lähtemistä ehdokkaana tai tukiryhmän jäsenenä. Molemmilla tavoilla olet aidosti mukana vaikuttamassa oman kotikuntasi ja maakuntasi päätöksentekoon. Olen aina uskonut vakaasti, että tehtävä kasvattaa tekijäänsä. Tämä pätee myös politiikassa. Arvot ohjaavat alkuun ja kokemuksen karttuessa tietämys syventyy.

 

Hyvät keskisuomalaiset,

 

Tulevan vaalikevään teemat ovat selkeät. Maakuntaamme nakerretaan nurkista. Kuhmoinen vaihtaa maakuntaa, Kyyjärven tilanne on tällä hetkellä auki. Tähän kehityskulkuun on puututtava tai kohta meillä ei ole maakuntaa jäljellä ollenkaan. Maakunnan yhtenäisyys tarkoittaa uusia ja luovia tapoja järjestää palvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut erityisesti. Nämä palvelut on tarkasteltava koko maakunnan tasolla reiluiksi ja saavutettaviksi aina Pihtiputaalta Joutsaan asti. Tämä kokonaisratkaisu on avain yhtenäiseen maakuntaan.

 

Keski-Suomen hyvä talouskasvu on taattava myös tulevaisuudessa. Uskon, että Jyväskylän ja lähikuntien liittyminen MAL-sopimukseen tuo myös muuhun maakuntaan uutta virtaa. Samoin Kaksoisraide Tampereen ja Jyväskylän välillä mahdollistaa kasvun. Näiden lisäksi näen, että meidän tulisi etsiä yhteistyötä Lahden ja Kuopion kanssa. Jyväskylä, Lahti ja Kuopio voisivat muodostaa kasvukolmion, joka houkuttelisi osaajia ja investointeja tänne sisämaahan.

 

Ennakkoluulottomilla ratkaisuilla me turvaamme maakuntamme ja erityisesti maakuntamme asukkaiden tulevaisuuden. Meillä on itsellämme käsissämme avaimet kasvuun. Nyt pitää löytää rohkeus tarttua tilaisuuteen. Tulevaisuus tarvitsee tekijänsä, ja minä ainakin aion olla mukana luomassa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää Keski-Suomea. Juuri sellaista Keski-Suomea, joka pitää kaikki mukana.

 

Erikoisen vapun kunniaksi, myös puheeni oli erikoinen. Mielestäni nyt on aika tuoreille ajatuksille ja yhteistyölle – yhteisen hyvän rakentamiselle. Jos jotain haluan välittää, se on vahva usko tulevaan. Haluan toivottaa kaikille tämän puheen tavoittaneille erittäin hyvää vapunpäivää ja terveyttä. Halataan taas toisiamme, kun on sen aika. Sillä välin, pidetään toisistamme huolta ja selvitään tästä yhdessä!