Vaikea taloustilanne koettelee maatamme

Ajankohtaista

Hallituksen budjettiriihi käytiin vakavissa tunnelmissa. Kansainvälinen tilanne aiheuttaa epävarmuutta eikä maamme taloustilanne valitettavasti ole kohentunut odotetulla tavalla. Suhdanneongelmien lisäksi meitä vaivaa edelleen teollisuuden raju rakennemuutos.

Meillä Keski-Suomessa budjettiriihen alla herätti huolta erityisesti kysymys liikenneinvestoinneista. Tämä on ymmärrettävää, sillä maakunnassamme on monia tärkeitä liikennehankkeita, jotka ovat odottaneet vuoroaan jo pitkään. Keskeisin näistä on tietysti nelostien perusparannuksen jatko Kirristä pohjoiseen.

Nelostie on teollisen Suomen selkäranka – vaikkei sitä kyllä sellaiseksi uskoisi. Eräskin kansainvälinen vieras kehui kerran minulle, että mukava kun valitsin tällaisen maisematien Helsingistä Jyväskylään ja siitä Äänekoskelle. Totesin, ettei tämä ole mikään maisematie, vaan ainoa tie.

Onneksi Lusi-Vaajakoski osuus on jo paremmassa kunnossa, mutta turvallinen ja ajanmukainen tie Jyväskylästä pohjoiseen puuttuu. Tilannetta hankaloittaa sekin, että kyseisellä välillä on valtava määrä työmatkaliikennettä ja raskasta liikennettä. Vakavilta onnettomuuksilta ei valitettavasti ole vältytty.

Maakuntamme tiehankkeet pääsivät budjettiriihessä hyvin esiin. Näin siksi, että riihen yhteydessä käsiteltiin myös lisätalousarvio, jossa saatiin rahat Sinisen tien kunnostukseen. Tämä on hieno juttu, sillä jo liikenneministerinä ollessani sain paljon viestejä tien turvattomuudesta. Myös Sinisellä tiellä liikennöi paljon raskasta liikennettä.

Esimerkiksi puutavarakuljetukset Sinisellä tiellä tai nelostiellä eivät ainakaan ole vähenemään päin, mikäli Metsä Groupin jätti-investointi Äänekoskelle toteutuu. Siksi olikin tärkeää, että Sinisen tien kunnostusrahojen lisäksi budjettiriihessä hyväksyttiin pöytäkirjamerkintä, jolla hallitus varautuu välttämättömiin liikennehankkeisiin, kun biotuotetehtaan investointipäätös syntyy. Tämä on tärkeä paitsi elinkeinoelämälle myös meille tavallisille keskisuomalaisille nelostien käyttäjille. Tarvitsemme turvallisemman pääväylän ja tämä hallituksessa hyvin ymmärretään.

Susanna Huovinen

peruspalveluministeri, kansanedustaja (sd.)